Megsavanyodott a bor? A helyes tárolásról olvasson tovább!
Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor a felbontott bor a hűtőben is 1-2 nap alatt megsavanyodott, köznapibb kifejezéssel megpimpósodott. Ilyenkor persze bosszankodunk.
De tehetünk-e ez ellen valamit?
Vannak szép számmal - talán a többség - akik erre némi vagánysággal megjegyzik, hogy ha egy üveg bor kinyílik, akkor azt meg is kell rögtön inni.
Ebben is van igazság, de mégis mi van akkor, ha csak főzéshez nyitottunk meg egy palackot, amiből keveset használunk fel, a többit pedig néhány nap alatt kívánjuk lassan elfogyasztani.
Esetleg, ha valamilyen oknál fogva egyszerre többféle bort is megbontunk kóstolásra?
Vagy egyszerűen a változatosság miatt előnyben részesítjük a többől kevesebbet, mint az egyféléből sokat?
Ezen kívül sokan vannak, akik tényleg betartják a mértékletesség elveit és valóban egy és csakis egy pohár jófajta vörös bort fogyasztanak naponta. Ráadásul egyedül. Azaz egy üveggel egy hét alatt.
Ilyenkor mindig felfvetődik a kérdés, hogyan tároljuk a borokat minőségromlás nélkül akár több napon keresztül.
Borosüvegek vákuumzárakkal
Évszázadok óta használnak a bor tartós tárolására jól zárható üvegeket.
Nem véletlenül, így ugyanis a levegőtől elzártan szinte korlátlan ideig megőrizhetjük a bor minőségét. Persze csak akkor, ha a palackozást szakszerűen végezték, steril körülmények között és a bort is megfelelően kezelték és tárolták előtte.
Az sem mindegy, hogy az üveg feltöltésekor mennyi levegőt hagyunk benne. Ha minden az előírásoknak megfelelően történik, akkor mondhatjuk: Igen!
Ez akár 100 évig is eláll probléma nélkül és az idő múlásával az egyre emelkedő értékű nemes nedüt már csak az unokáink ízlelhetik meg.
De mi történik a palack megnyitása után?
A levegővel való érintkezés azonnal beindítja a bor romlását. Az oxigénnel való érintkezés visszafordíthatatlan folyamatokat indít be. Különösen pedig borhibát okoz.
Ha mélyebben érdeklődik a téma iránt, a borbetegségekről a wikipédián olvashat bővebben.
Nos, a megkezdett borokat egy egyszerű megoldással védhetjük meg az oxidációtól. A borosüvegek vákuumozásával.
Ehhez két dologra van szükségünk.
- vákuumzáró kupakra vagy újabb szóhasználat szerint borzárra,
- vákuumpumpára, mellyel a levegőt hatékonyan tudjuk az üvegből eltávolítani.
Ne feledje, hogy az általunk kínált borászati kellékek nem csak a minőségi bortárolást segítik, használhatjuk szörpök, szirupok s egyéb italok tárolására, ahol fontos a légmentes zárás biztosítása.
Bortárolás vákuumozó rendszerrel:
Az ilyen módon tárolt borok 4-5 ször annyi ideig megőrzik eredeti zamatukat, frissességüket!
A képre kattintva tekintse meg akciós csomagajánlatunkat, mely egy vákuumpumpát és 3 db vákuumdugót tartalmaz.
Ne feledje, hogy egy bormentő csomaghoz vásárolt 5 db-os vákuumszeleppel, pontosan 5 db befőttesüveget használhat vákuumozható tárolóedényként is!